Viskio dievas nusišypsojo ir aš išsilaipinau Korko (Airija) oro uoste. Mano kelionės kompanionai apie 60 iš viso pasaulio susirinkusių, viskio temomis rašančių žurnalistų, blogerių, bei viskio aplinkoje dirbančių žmonių. Galutinis kelionės taškas Old Midleton distilerija, galutinis kelionės tikslas - net dviejų naujų airiškų viskių pristatymas ir kiti viskiniai (ne)tikėtumai.
Old Midleton distilerijos ekspozicija
Panašu, kad Airijos viskių gamintojai rimtai nusiteikę pakeisti po pasaulį paplitusią škotišką viskio istoriją. Kaip jau žinome, XIX amžiuje airiškas viskis išgyveno šlovės laikus ir buvo antras pagal populiarumą (po romo) gėrimas visame pasaulyje. XX amžiaus pradžioje vykęs Airijos nepriklausomybės karas ir ekonominės sankcijos iš D.Britanijos pusės tiesiogiai prisidėjo prie šalies ekonominio nuopuolio. Jo metu skaudžiai nukentėjo ir visa airiško viskio gamybos pramonė.
Septintame XX amžiaus dešimtmetyje pasaulyje prasidėjo salyklinių viskių bumas. Šio naujo reiškinio kaltininkai buvo škotiški salykliniai viskiai. Natūralu, kad ir terminologija atkeliavo iš Škotijos, bei nusakė būtent ten naudojamus viskio gamybos būdus: maišytas (blended) viskis, salyklinis (single malt) viskis ir t.t.
Tuo metu airiškų viskių gamybos būdai pažįstami kiek mažiau. Jų turime keturis. Tai jau minėtas salyklinis viskis (Bushmills, Conemara Peated Malt), maišytas viskis (Jameson, Paddy), grūdinis viskis (Greenore) ir viskis gaminamas iš miežių salyklo ir nedaigintų grūdų, bei tris kartus distiliuotas išimtinai tik variniuose induose (Red Breast). Pastarasis angliškai vadinamas skambiai - Pure Pot Still. Šį terminą naudojo ir naudoja išimtinai tik airiško viskio gamintojai.
Old Midleton distilerijos ekspozicija
Būtent “Pure Pot Still“ terminą airių viskio gamintojai nutarė pakeist į “Single Pot Still Irish Whiskey“ ir pristatyti mums, pakviestiems į Old Midleton distileriją. Dar nepavargote nuo terminų? :) Trumpai tariant “Single Pot Still Irish Whiskey“ yra airiškų viskių karūna. Tokią pačią turi ir škotiškų viskių pasaulis, tik ten ji vadinama “Single Malt“.
Suprantama, skiriasi ne tik pavadinimai, bet ir skonis, bei gamybos būdai. Airiai dar kartą nutarė nepaklusti ekspansiniams kaimynų kėslams. Pripažindami, kad salyklinio (single malt) viskio gamyba tai škotiškos klasifikacijos reikalas, jie įvedė savo atitikmenį nusakantį aukščiausią Airijos viskio gamintojų meistriškumą - “Single Pot Still Irish Whiskey“.
Suprantama, skiriasi ne tik pavadinimai, bet ir skonis, bei gamybos būdai. Airiai dar kartą nutarė nepaklusti ekspansiniams kaimynų kėslams. Pripažindami, kad salyklinio (single malt) viskio gamyba tai škotiškos klasifikacijos reikalas, jie įvedė savo atitikmenį nusakantį aukščiausią Airijos viskio gamintojų meistriškumą - “Single Pot Still Irish Whiskey“.
Grįžkime šiek tiek į pradžią. Mano lietingai airiška diena Old Midleton distilerijoje prasidėjo nuo istorinės dalies lankymo. Jeigu tik turėsite proga, siūlau kiekvienam aplankyti distilerijos, esančios pietinėje Airijos pusėje, muziejinę dalį. Puiki ekspozicija leidžia susipažinti su viskio gamyba nuo senų laikų. Aš net neabejoju, kad jums pasiseks taip kaip man ir jūs sutiksite XIX amžiaus mokesčių inspektorių, ar ant kupros maišą miežių nešantį darbuotoją.
Old Midleton distilerijos ekspozicija
Šiandien Old Midleton distilerijos, bei jų produktų - tokių kaip Jameson, ar Red Breast - augimas yra milžiniškas. Distilerijos gamybos apimtys per artimiausius metus pakils iki 60 milijonų litrų per metus ir tai yra beveik 2 kartus daugiau, nei 1900 metais gamino 30 Airijos distilerijų. Seni geri airiško viskio laikai sugrįžta…
Viskio pramonės sudėtingumas slypi tame, kad planavimas turi vykti 15-20 metų į priekį. Juk iš miežių gautas spiritas, prieš tapdamas airišku viskiu, turi mažiausia 3 metus bręsti statinėje. O ką jau kalbėti apie 12 ar 15 metų viskius.
Tylos! Čia bręsta viskis!
Įspūdingą dieną tarp tuščių ir pilnų viskio statinių vainikavo naujų produktų degustacija. Tai du “Single Pot Still Irish Whiskey“ atstovai. Powers John’s Lane Release – 12 metų viskis. Gamintojai stengėsi atkurti jau nebeegzistuojančioje Powers distilerijoje gaminto gėtimo savybes. Jo aromatas lengvai alsuoja medžio anglimi ir šokoladu, o skonis turtingas vanile ir medumi atkeliavusiais iš burbono statinių, kuriose šis viskis buvo brandinamas.
Powers John’s Lane Release
Antrojo naujoko etiketę puošia daugiau nei 40 metų distilerijoje dirbančio Barry Crockett atvaizdas. Pilnas viskio pavadinimas - Midleton Barry Crockett Legacy. Šis žmogus atsakingas už dešimtmečiais puoselėtų Old Midleton distilerijos viskių skonių kūrimą. Išleistas 2500 butelių tiražu, šio viskio aromatas turtingas citrusinėmis ir net pipirinėmis natomis, o skonis ypatingai gerai subalansuotas. Abu labai rekomenduotini!
Midleton Barry Crockett Legacy
Ir tai nebuvo pabaiga…!
Galutinis nokautas laukė statinėmis užgrūstame sandėlyje. Susirinkusių garbei buvo atidarytos trys skirtingos statinės. Pirmoji, asmeniškai man didžiausią įspūdį palikusi, 1994 metais viskiu užpildyta Madeira statinė. Alsuojantis medžiu ir net brendžiu šio viskio skonis buvo puikus, ypač turint omenyje, kad tai buvo statinės stiprumo (cask strenght) viskis. Toliau sekęs 1992 metais į naujo ąžuolo statinę supiltas “whiskey“ pasižymėjo vanile ir kitais burbonui būdingais aromatais. Paskutinė - 1995 metais brandinimo sandėlį papildžiusi “sherry butt“ statinė. Šiuo terminu vadinamos šerio statinės, kurių talpa yra 475-480 litrų. Šį viskį galėčiau pavadinti metų keistuolio vardu – šerio ir cukrašvendrių skonis supintas su sieros ir purvo poskoniais ir kvapais. Taip taip... aš nejuokauju!
Viskininko rojus ir amžinoji šviesa
Viskio pasaulis didelis ir pilnas netikėtumų, kurių airiško viskio gamintojai per artimiausius metus tikrai pateiks ne vieną.
Šarūnas
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą