Islay išskiriama
į atskirą škotiško salyklinio viskio regioną neatsitiktinai. Tik šiek tiek virš
3000 gyventojų turinčioje
saloje įsikūrę net 8
veikiančios viskio varyklos. Skalaujama Škotijos vakarinės dalies vandenų, ši vietovė pasauliui
tiekia ypatingą, dūmo ir durpių prieskoniu alsuojantį viskį. Šis, ne kurių
žmonių nuomone specifinis gėrimas, jau senai tapo viso pasaulio viskio mėgėjų garbinimo
objektu. Nuošali vietovė yra ir kiekvieno viskio mylėtojo Meka, tad viskio baro
„W 1640“ kolektyvas gegužės pabaigoje
išsiruošė į šią svajonių komandiruotę.
Tikslas - Islay sala
Kasmet paskutinę
gegužės savaitę salos link patraukia viskio mylėtojai iš viso pasaulio. 10 dienų vykstantis Islay Whisky &
Music Festival tai ne tik
distilerijų lankymas, bet ir kultūrinė programa. Išklausėme vietinių
muzikos atlikėjų, ragavome vietinį kulinarinį paveldą ir grožėjomės vietinių menininkų,
bei amatininkų darbais. Tačiau apie viską nuo pradžių…
Iš Edinburgo oro uosto automobiliu leidomės link vakarinėje
Škotijos pakrantėje įsikūrusio Oban miestelio, bei ten esančios viskio
varyklos. Škotijos gamtos grožį, turbūt, kiekvienas esame įvertinęs bent jau
atvirutėse, ar Travel Channel laidose. Realybėje viskas atrodo daug įspūdingiau
ir mes, pakerėti kalnų peizažų, vos nepražiopsojome ženklo į pirmą viskio
varyklą mūsų kelyje.
DEANSTON
To paties pavadinimo kaimelis ir jame esanti nedidukė
pradinė mokykla, šalia tekanti Teith upė, kurios vanduo ir naudojamas viskio
varymui … viskas taip gerai žinoma ir pažįstama iš mūsų bare vykstančių
degustacijų.
Deanston pradinė mokykla
Deanston viskio varykla įsikūrusi buvusio verpimo fabriko patalpose. Tai tik viena iš kelių
Škotijos varyklų, kuri atsikraustė ir okupavo kitos paskirties pastatą.
Verpykla suteikdavo darbo keliems šimtams kaimelio gyventojų. Tik 1966 metais čia buvo pradėtas varyti viskis.
Distilerija turi nedidelę hidroelektrinę, kurios pagalba ne tik pati apsirūpina
elektra, bet perteklių dar ir parduoda nacionaliniams elektros tinklams.
Patys to
nežinodami patekome į tik prieš kelias dienas atnaujintą lankytojų centrą.
Jauki aplinka, puikus ir personalinis (tik mums trims!) turas, leidžia Deanston vadinti viena jaukausių
kada nors aplankytų viskio varyklų. Čia mes savo rankomis išmėginame kaip
tikrinamas rupiai sumaltas salyklas. Jo sudėtyje turi būti apie 70 %
rupiausių elementų, apie 20 % manų kruopų rupumo miltų ir ne
daugiau kaip 10 % miltų.
Deanston distilerija
Pro kieme
sustatytas ir laukiančias savo eilės statines keliavome į distiliavimo ir
statinių užpylimo patalpas. Deanston nėra jokių apribojimų fotografuoti. Čia
galima pyškinti blykste netgi distiliavimo patalpoje (Oban ir kitose Diageo
koncerno valdomose viskio varyklose fotografuoti yra draudžiama visoje
teritorijoje). Galų gale trumpai šnektelim ir pasimojuojam rankomis su šių
dviejų skyrių darbuotojais. Jei tik būtų draugiškiausios viskio varyklos
rinkimai, Deanston juose tikrai atsidurtų tarp prizininkų.
Ekskursiją
baigėme degustacija. Vienam iš mūsų, tą dieną sukiojusiam vairą, nepasiseka.
Tačiau kiti mėgaujasi dvigubomis porcijomis :)
Jei lankysite šią viskio varyklą nedarykite klaidos, kurią padarėme mes.
Lankytojų centro krautuvėlėje galima įsigyti dvi, tik Deanston distilerioje
parduodamas viskio rūšis – Spanish Oak ir Toasted Oak. Tad mūsų spėjimas, kad
šio viskio rasime kažkurioje viskio parduotuvėje vėliau, buvo labai klaidingas.
Deanston - Highland Malt Whisky!
Kelias nuo
Deanston link Oban su kiekviena mylia darėsi vis nuostabesnis. Aikčiodami
kirtome Loch Lomond nacionalinį parką ir po kelių valandų išvydome Oban stogus,
bei nuostabią įlanką. Tik šiek tiek virš 8000 gyventojų turintis miestelis vasaros sezono metu
patrigubėja. Čia driekiasi turistiniai maršrutai tiek žeme, tiek vandeniu.
Viskas aplink
tiesiog žaižaravo viskinėmis temomis. Su pavydu stebime į Isle of Mull keliantį
keltą. Ten stūksančią Tobermory varyklą aplankysime kitos kelionės metu. Kelio
ženklas rodo kelią besidriekiantį į kitą viskio regioną Campbeltown. Vaje ir šį
teks praleisti...
OBAN
Kuo ši viskio
varykla išsiskiria iš kitų? Pirmiausia savo lokacija - įsikūrusi pačiame
miestelio centre. Ši nedidelį plotą užimanti distilerija nuo 1989 metų
priklauso pasauliniam alkogigantui Diageo. Šiandien ši korporacija valdo beveik
30 Škotijos distilerijų.
Oban distilerija
Po jaukios
Deanston apžiūros šis vizitas atrodė kiek formalus. Pavarčius Diageo viskio
varyklų siūlomus turus nesunku užčiuopti šabloniškumą. Panašiai kaip ir viskio
gamyboje. Štai Oban šiai dienai turi tik du oficialius salyklinio viskio
leidimus – 14 metų ir
Distiler‘s Edition. Visai taip pat kaip ir kitose koncerno varyklose:
Glenkinche, Lagavulin... Tačiau ar tai turėtume įvardinti kaip blogį? Žinoma –
ne!
ISLAY SALA
Po kelių valandų kelio itin mielais Campbeltown pusiasalio
keliukais pasiekiame keltą. Puiki saulėta diena, oro temperatūra virš 20 – kas
gali būti geriau!
Kelte mus
pasitinka specialus Islay Festival viskių pasiūlymų meniu, škotiški pusryčiai
ir netgi Islay Ales daryklos alus. Neverta net kalbėti, kad pusantros valandos
kelionė neprailgo...
Islay Festival viskių pasiūlymas kelte
Artėjant link
Islay, pirmiausia išvydome kitą viskinę salą - Jura. Tai lietuviškiausią
pavadinimą turinti sala, bei viskio varykla. Žinoma, škotai šį pavadinimą
taria: Džiūra.
Tarp Islay ir
Jura salos kursuoja tik keliolika automobilių talpinantis keltas. Kelionė
netrunka nė 10 minučių. Tad
būnant Islay saloje, tiesiog neįmanoma praleisti progos aplankyti ir Jura.
JURA
Nuo pat Edinburgo
besidriekusi trijų eilių
autostrada, ties Deanston virto į paprastą, dviejų juostų kelią. O štai Jura
saloje privažiavome liepto galą! Tai taip vadinamas “single track road”arba kelias, kuriame telpa tik vienas
automobilis. Tam, kad galėtum prasilenkti su atvažiuojančiu iš priekio,
kelkraščiuose įrengtos specialios sustojimo aikštelės.
Galiu tvirtai
pareikšti – ši sala viena nuošaliausių vietų kurioje teko lankytis. Iš kelių
šimtų gyventojų, likę tik 160. Čia taip pat įsikūręs mažutis Karališko pašto skyrius, aludė, jaukus
viešbutukas virš jos ir viskio varykla.
Čia niekas
neskuba, nes paprasčiausia neturi kur. Lankytojų centras pasitinka užrašu:
greitai grišiu. Kiek gi trunka „greitai“ Jura saloje? Dabar mes jau žinome. Nei
daugiau, nei mažiau, o lygiai du bokalus alaus, šalia esančiame pub’e :)
Spėjome ir pietus
pavalgyti. Vandenynas šalia, žemė nederlinga. Tad ką gi galite gauti pietums?
Gal langustinų?
Susipažinkime, aš Langustinas
Jura distilerija
paskutiniais metais patenka į smarkiausiai augančių sąrašus. Puikų asortimentą
galite rasti ir viskio bare „W 1640“, tačiau vietinio pubo meniu nepamušamas!
Galų gale įsiprašėme ir į viskio varyklos lankytojų centrą.
Į turą su gidu, deja nepatekome, bet mus ir dar kelis viskio mėgėjus
darbuotojai nuvedė į distiliavimo ir tuščių statinių sandėliavimo patalpas. Tad
bent jau spėjome pakvėpuoti naujai išvaryto Jura spirito garais ir, žinoma,
nusifotografuoti.
Tikra jūra Jura viskių
ARDBEG
Atvykę į Islay salą, apsistojome Port Ellen miestelyje. Lyg tyčia, lyg ne, bet būtent toje miestuko
dalyje nuo kurios kelias veda trijų dūminių viskio varyklų link. Eidamas pėsčiomis pirmiausia išvysti
Laphroaig, už mylios įsikūręs Lagavulin, o dar už geros mylios Ardbeg.
Pradedame nuo
toliausiai esančios. Ardbeg šiomis dienomis priklauso Glenmorangie viskio varyklai,
o ši prabangos prekių grupei LVMH (Louis Vuitton, Moët, Hennessy). O kažkada tai buvo viena iš distilerijų
įsikurusių nuošalioje įlankoje. Tam, kad pamačius atkeliaujant mokesčių
rinkėjus spėtum išgabenti viskį laiveliais, ar net pats pabėgti. Gyvenimas
bėga, taip sakant...
Ardbeg įlanka ir viskio varykla
Ardbeg Full Range
Tour and Tasting – vienbalsiai išrinkom geriausiu lankytų viskio varyklų turu.
Puikus vedėjas, viskas labai aišku ir informatyvu. Nuo salyklo malimo iki
distiliavimo, nuo brogos gamybos iki brandinimo. Pusantros valandos turas, kurį
rekomenduojame!
Degustacija taip
pat nenuvilia. Iki šiol neteko ragauti net penkių Ardbeg rūšių vienu metu.
Pradėjome nuo lengvai dūminės (tik 8 ppm) Blasda. Vėliau sekė vienintelis oficialus Ardbeg leidinys su
nurodytais brandinimo metais – Ardbeg 10 YO. Puikus ir gerai
subalansuotas, dūminis „dešimtukas“,
visai ne be reikalo sulaukęs aukščiausio „Whisky Bible“ įvertinimo.
Ardbeg Uigeadail
ir Ardbeg Corryvreckan tai du stipruoliai. 54.2 ir 57.1% stiprumo, pirmasis brandintas
burbono ir šerio statinėse, o antrasis prancūziško ąžuolo statinėse. Abu
savotiškai salstelėję, intensyvaus dūmo skonio ir puikaus balanso viskiai.
Rekomenduoju kiekvienam!
Ardbeg Alligator
Paskutinis ragautas – naujausias Ardbeg leidinys Alligator.
Brandintas smarkiai ir gan giliai išdegintose
amerikietiško ąžuolo statinėse. Taip apdorojant statines jose karamelizuojasi
ir netgi sudega esantys aliejai, tad viskio skonyje atsiranda stiprus su kava
ir net pelenais draugaujantis kvapas ir skonis.
Antroje pasakojimo dalyje: Lagavulin, Laphroaig, Islay salos viskio "insaideriai" ir Bruichladdich....
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą